Visum till Florida? Nej, som turist behövs det numera inte. Man kan stanna i tre månader (och kan ansöka om upp till ett halvår).
Viktigast:
Att ansöka om ESTA och att göra det på rätt sajt.
Se till att du har ett E-pass.
Visum till Florida: Turist kan stanna tre månader, beställ rätt ESTA
Vad som gör det möjligt för de allra flesta svenskar att besöka USA utan visum är det s k Visa Waiver-programmet som omfattar de flesta länderna i Europa. (F n är ett fåtal av EU:s nyaste medlemsländer inte med i Visa Waiver-programmet.)
USA gör en regelbunden översyn av ovanstående program, vilket innebär att länder riskerar att försvinna från listan om USA:s regering bedömer att ovanligt många resenärer bryter mot reglerna.
Det handlar inte enbart om terrorism. Snarare om ovanligt många resenärer från ett specifikt land stannar längre än tre månader eller arbetar illegalt.
Snart enklare resa Sverige-Florida
Förutom att ESTA (läs mer längre ner) förenklat inreseproceduren har många flygplatser i flera länder numera personal från US Custom and Border Protection, vilket gör att i stort sett alla formaliteter klaras av i samband med utresan.
Enligt ett beslut i november 2016 ska Arlanda få samma system. (Närmare en halv miljon passagerare flyger från Stockholm Arlanda Airport till olika destinationer i USA varje år.)
Men det dröjer till 2019 innan det blir verklighet. Många detaljer som ska på plats, från båda länderna, innan vi ser amerikansk personal på Arlanda. (OBS att detta inte är att förväxla med den rutinkontroll som görs av ambassadpersonal.)
Bland övriga flygplatser som är aktuella: London, Amsterdam, Oslo, Madrid, Manchester.
Visa Waiver-Programmet (vwp)
De flesta svenskar som vill besöka USA för turism eller affärer har alltså möjlighet att resa utan ett visum, under visa waiver-programmet.
Affärer begränsas i detta sammanhang till att förhandla kontrakt, möta klienter, delta i seminarier, mässor, konferenser och till att ta kundbeställningar. Det innebär inte att man får arbeta för eller driva företag i USA.
- Du får inte studera under detta program.
- Du får inte arbeta som journalist under detta program.
- Du får inte ändra status i USA under detta program.
SKÄRPTA REGLER FRÅN 2016
- Sedan januari 2016 tillämpar USA nya regler beträffande visum.
- Det gäller de som har dubbla medborgarskap i till exempel Irak, Iran, Syren och Sudan eller har besökt dessa länder de senaste fem åren.
- Då tvingas man ansöka om visum, en process som kan ta flera månader.
- Enligt de nya reglerna krävs nu en intervju på USA:s ambassad för att få visum.
Vi reserverar oss för ändringar som skett under Trump-administrationen.
+ att du behöver ett E-pass
Sedan april 2016 behövs ett biometriskt pass, s k E-pass, för inresa till USA.
Alla pass som tillverkas i Sverige är sådana.
Du ser om du har ett sådant pass genom att det finns en liten symbol ovanför texten “Europeiska Unionen”, se bild.
OBSERVERA: Vissa personer kan inte resa under detta program, exempelvis personer som har blivit nekade inresa till USA tidigare eller har blivit arresterad, som har vissa smittsamma sjukdomar, mentala hälsoproblem, blivit deporterad från USA, eller stannat för länge i USA vid en tidigare resa. Dessa personer kan bli nekade ett inresetillstånd (se längre ner) och måste ansöka om ett visum.
För att kvalificera för visumfri resa måste du:
1. Ha ett giltigt svenskt pass – samtliga biometriska (dvs alla förutom de som är handskrivna) svenska pass är godkända – och vara en medborgare – inte endast ha uppehållstillstånd – av Sverige. Passet måste endast vara giltigt under hela din vistelse i USA.
2. ha för avsikt att besöka USA 90 dagar eller mindre. Ni måste lämna den nordamerikanska kontinenten inom 90 dagar. Det räcker alltså inte att resa till Kanada eller Mexiko.
3. om ni anländer via flyg eller båt, ha en tur och retur biljett utfärdat av ett flyg- eller kryssningsföretag som är en vwp-partner.
4. ha ett godkänt elektroniskt resegodkännande, ESTA. Förkortningen står för Electronic Travel Authorization System.
Om ditt namn har någon eller några av bokstäverna å, ä eller ö, ska de skrivas som aa (å), ae (ä) och oe (ö). Du kan dubbelkolla genom att se hur ditt namn är stavat i den maskinläsbara delen av passet (längst ner).
I rutan “förnamn” ska du skriva första namnet i passet OAVSETT VAD DITT TILLTALSNAMN ÄR OCH OAVSETT VAD SOM STÅR PÅ DIN BILJETT.
Endast rutor med röd asterisk är obligatorisk information. Övriga rutor kan lämnas blanka.
Man får komma in till USA landvägen från Kanada eller Mexiko under vwp. Man måste då inte ha en returbiljett eller en ESTA.
Om du inte kvalificerar för visa waiver-programmet, antingen på grund av resans art eller på grund av att din ESTA-ansökan blev nekad, behöver du ansöka om visum.
Ansök om ESTA – men välj den officiella sajten
Använd den officiella ESTA-sajten, d v s den som sorterar direkt under USA:s regering. Ansökan kostar 14 dollar och när du blivit godkänd varar ditt tillstånd i två år.
Gör inte misstaget att ansöka på någon annan sajt, det finns många “third-party-sajter” som tjänar pengar på ESTA-proceduren. Där blir det genast betydligt dyrare.
Lyckligtvis, enligt de rapporter vi fått från svenska Florida-resenärer, har de som gjort detta misstag faktiskt fått sina pengar tillbaka.
ESTA har funnits sedan 2007 och omfattar i princip samma länder som Visa Waiver-programmet.
- Minsta tveksamhet om din status, eller andra frågor inför resan – tveka inte att ta kontakt med USA:s ambassad i Stockholm.
CBP innebär kortare kö vid säkerhetskontrollen
CBP, som står för custom border protection, har skapats för att göra det enklare för “lågriskresenärer”, men är än så länge mest för affärsresenärer som ofta passerar gränskontroller i USA. Det är en ganska invecklad ansökningsprocedur, t ex med personlig intervju av amerikanska tullen. Vi vanliga turister får nog fortsätta resa som vanligt och stå ut med lite köer och väntetid.
Gunnar Hedqwist är CBP-certifierad och tillägger:
– Det innebär i stort sett bara att jag får gå i en annan, kortare, kö när det gäller säkerhetskontrollerna på flygplatserna. Inte bara bara internationellt utan även inrikes här i USA.
LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen
[…] LÄS MER: Visum behövs inte, men giltigt ESTA är nödvändigt […]
Comments are closed.