Kreditkort eller kontanter i Florida – så här fungerar det.
I stor utsträckning gäller fortfarande att “cash is king”. Men också att “the credit card is king”.
En kombination av kort och kontanter är det bästa.
För att få en riktigt proffsig bild av vad som är bäst beträffande att växelkurs har vi tagit hjälp av vår amerikanska bank för att ge er de bästa tipsen om hur ekonomin bör hanteras under en Florida-semester.
Kreditkort eller kontanter i Florida: Inte alltid som “cash is king”
Kreditkort eller kontanter i Florida – det är frågan.
Det vore en överdrift att skriva att vi får många frågor om dollarkursen. Men det finns ibland anledning till en djupdykning i ämnet.
Sammanfattning: Betala så mycket som möjligt med betal- eller kreditkort.
Under vår tid i USA, nästan en livstid, har vi sett en dollarkurs som varit på alla tänkbara – och otänkbara – nivåer. Från 4 kronor till över 10 kronor.
Hög US-dollar får en del att tveka inför en USA-resa.
Gör inte det!
Det är viktigt att komma ihåg att Florida generellt är billigt, det gäller allt från shopping till restaurangbesök.
Visa och Mastercard är alltid de säkra korten
Kortbetalning: Visa och Mastercard är alltid de säkra korten. American Express går bra på de “bättre ställen”. Bensinstationerna tar dem oftast, likaså de stora varuhusen. Småmotell och mindre restauranger tar sällan Amex.
Det som i Sverige kallas betalkort (ett bankkort utan kredit) motsvaras i USA av ett “debit card” som också kallas “bank card” eller “check card”.
Rena kreditkort är mycket vanligare i USA än i Sverige.
Som besökare i USA är det bra (men inte helt nödvändigt vad som än sägs) att använda ett sådant som deposition hos hyrbilsfirman. Anledningen är enkel: Via ett kreditkortsföretag vet hyrbilsfirman att de alltid får betalt medan de ju inte kan veta hur mycket som finns på mitt bankkonto.
Sedlar och mynt i USA
Sedlarna: Bli bekant med de olika dollar-sedlarna. De ser ju likadana ut, bara siffran och “gubben” (presidenten) som skiljer.
Var beredd på att du kommer att råka ut för att ibland ha en massor av 1-dollar-sedlar för att nästa gång du kollar plånboken är det just dessa som fattas…
En mix av 1-, 5-, 10- och 20-dollarsedlar känns bäst.
USA känns aningen gammaldags som fortfarande håller fast vid sedlar i mindre valörer.
Redaktören har en högst personlig teori: Det handlar om drickspengarna.
För vilken servitris, hotellportier eller annan serviceperson kan tynga fickorna med mynt?
Och därmed över till dessa:
Mynten: Man ser sällan 1-dollarsmynten, men de är på liten frammarsch, till exempel i automater för buss- och tunnelbanekort i storstäder.
I övrigt handlar det om
- Penny (en cent)
- Nickel (5 cent)
- Dime (10 cent)
- Quarter (25 cent)
- Half dollar (50 cent)
Pennies kan tyckas som skräp. Men de behövs. Anledningen är att lokal skatt alltid tillkommer, vilket resulterar i ojämna belopp. Så var beredd på att samla på dig en hel hög med små bruna mynt.
Kreditkort eller kontanter i Florida: Så får du mest för pengarna
En fråga vi fått om var/hur man växlar bäst från svenska kronor till dollar:
- Vilket tjänar man på när det gäller kontanter (och den nu rusande dollarn)?
- Att köpa dollar här i Sverige på banken innan avresa, eller att helt enkelt ta ut i automater i USA?
- Hur hade ni resonerat ?
Det enkla svaret från redaktören om kreditkort eller kontanter i Florida:
Växla hemma, kör med kort, och var beredd på att ta ut mer cash på plats.
Men chefen för Florida.nu är mer ekonomiskt sinnad.
Så Gunnar Hedqwist gick rakt över gatan till Wells Fargo, banken där Florida.nu har sitt konto, för att fråga en expert.
Gunnar kom tillbaka med bättre besked och rapporterar dessa tillsammans med egna erfarenher:
- Att använda ett kreditkort från ett annat land för att ta ut kontanter blir onödigt dyrt. Först av allt får du en mycket dålig växlingskurs, kanske den sämsta av alla alternativ. Sedan blir det en fast avgift för själva transaktionen. Avgiftens storlek kan bero på vilken typ av kreditkort och från vilket land det kommer.
- Ska man växla kontanter får man i regel bästa kursen i det landet vars valuta man köper.
- En kommentar från banken: Många kreditkortutställare ger ofta en bättre kurs när man använder korten direkt i affärerna, restauranger o s v. Det gör de givetvis för att man ska använda korten så mycket som möjligt.
- Det är tydligen stor skillnad på växlingskursen när man tar ut kontanter och när man använder det för att betala. Fråga mig inte varför.
- Det finns också växlingskontor på många internationella flygplatser. Min erfarenhet är att dessa ibland kan ha mycket konkurrenskraftiga kurser.
Vi är ju inte up to date med banksituationen i Sverige. Men har förstått att svenska banker inte hanterar kontanter längre. Inte ens svenska pengar och absolut inte utländsk valuta. (Från amerikansk horisont känns detta lite konstigt.)
Så vi utgår ifrån att svenskar som är på väg utomlands använder växlingskontor, typ Forex. Grundtipset är alltså att gardera upp med kontanter därifrån och betala så mycket som möjligt med kort under resan i Florida.
GUNNAR HEDQWIST
LÄS MER: Så sparar du pengar på hyrbilen